Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - acer

Pages: [1] 2 3
1
Networking / SOLVED : Ehernet connection drop-outs
« on: November 13, 2019, 12:52:37 am »
Hi all,
Old time peppermint user looking for help for a new issue.
Network drop-outs whilst connected to the internet (ADSL using ethernet).
Tried a Windoze device on same connection, no issues, so assumed it must be an update issue as prior to updates everything was fine.

Below are details of the system and most recent updates applied prior to drop outs.

Code: [Select]
$ inxi -Fz

System:    Host: x86 Kernel: 4.15.0-69-generic i686 bits: 32 Desktop: N/A
           Distro: Peppermint Nine
Machine:   Device: laptop System: Acer product: AO533 v: V1.17 serial: N/A
           Mobo: Acer model: AO533 v: V1.17 serial: N/A
           BIOS: Acer v: V1.17 date: 05/19/2011
Battery    BAT0: charge: 59.4 Wh 100.0% condition: 59.4/62.6 Wh (95%)
CPU:       Single core Intel Atom N455 (-MT-) cache: 512 KB
           clock speeds: max: 1666 MHz 1: 1229 MHz 2: 1199 MHz
Graphics:  Card: Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics Controller
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: intel (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1024x600@60.08hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Pineview M x86/MMX/SSE2
           version: 1.4 Mesa 19.0.8
Audio:     Card Intel NM10/ICH7 Family High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-69-generic
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros AR8152 v1.1 Fast Ethernet driver: atl1c
           IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Broadcom and subsidiaries BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter
           driver: bcma-pci-bridge
           IF: wlp2s0b1 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 32.0GB (18.0% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SDSSDRC0 size: 32.0GB
Partition: ID-1: / size: 30G used: 5.4G (20%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 45.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 145 Uptime: 55 min Memory: 194.7/1937.1MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56

last upgrades prior to ethernet/internet dropouts.

Quote
Upgraded the following packages:
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 (2.26.1-0ubuntu0.18.04.1) to 2.26.2-0ubuntu0.18.04.1
gir1.2-webkit2-4.0 (2.26.1-0ubuntu0.18.04.1) to 2.26.2-0ubuntu0.18.04.1
intel-microcode (3.20190618.0ubuntu0.18.04.1) to 3.20191112-0ubuntu0.18.04.2
libjavascriptcoregtk-4.0-18 (2.26.1-0ubuntu0.18.04.1) to 2.26.2-0ubuntu0.18.04.1
libsgutils2-2 (1.42-2ubuntu1) to 1.42-2ubuntu1.18.04.1
libwebkit2gtk-4.0-37 (2.26.1-0ubuntu0.18.04.1) to 2.26.2-0ubuntu0.18.04.1
linux-generic (4.15.0.66.68) to 4.15.0.69.71
linux-headers-generic (4.15.0.66.68) to 4.15.0.69.71
linux-image-generic (4.15.0.66.68) to 4.15.0.69.71
linux-libc-dev (4.15.0-66.75) to 4.15.0-69.78

Installed the following packages:
linux-headers-4.15.0-69 (4.15.0-69.78)
linux-headers-4.15.0-69-generic (4.15.0-69.78)
linux-image-4.15.0-69-generic (4.15.0-69.78)
linux-modules-4.15.0-69-generic (4.15.0-69.78)
linux-modules-extra-4.15.0-69-generic (4.15.0-69.78)

Code: [Select]
$ sudo lshw -C network
  *-network                 
       description: Ethernet interface
       product: AR8152 v1.1 Fast Ethernet
       vendor: Qualcomm Atheros
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       logical name: enp1s0
       version: c1
       serial: 88:ae:1d:97:03:e6
       size: 100Mbit/s
       capacity: 100Mbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vpd bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=atl1c driverversion=1.0.1.1-NAPI duplex=full ip=xxxxxxx latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=100Mbit/s
       resources: irq:27 memory:97000000-9703ffff ioport:5000(size=128)

One thing I have noticed is, if I physically unplug/ replace the the ethernet cable from the device port once a drop out hits, the internet connection is available and works until the next loss of connection a short time later. Cable is fine and have tried reverting back to previous kernel to no avail, still encountering ethernet drop outs.
Any ideas on how to rectify this?
Thanks in advance :)

2
General Discussion / Network-wide ad blocker..
« on: June 06, 2018, 01:34:53 pm »
Anyone using/ used or have experience in an API called PI-Hole for linux?
a Network-wide ad blocker via your own Linux hardware?

Website:

https://pi-hole.net/

Github development:

https://github.com/pi-hole/pi-hole#alternative-semi-automated-install-methods

I'm sure a few may be intrigued.. ;)

3
General Discussion / Linux Monitoring Tools list
« on: October 21, 2017, 06:57:14 am »
For those who like to tinker/ explore and monitor,  :D
 I came across a site which offers monitoring and debugging tools for linux with a brief description of each and a link to respective programs.

If you've got time on your hands..check out:

https://www.serverdensity.com/monitor/linux/how-to/

Have fun.. ;)


4
General Discussion / WiFi WPA2 encryption/ security broken..?!
« on: October 15, 2017, 11:55:17 pm »
Came across an article dated October 15th 2017 for all who use wifi, considering that WPA2 encryption has been with us since circa 2004.  :o (has it been THAT long)

https://www.alexhudson.com/2017/10/15/wpa2-broken-krack-now/

SWMBO and I only use wifi if absolutely necessary as we have been on a wired network for years at home.

This to me seems to be a major security headache as mobile phones, PC;s, Smart TV's etc..should use WPA2 encryption (being the current secure standard)
what now?
Firmware updates for newer devices perhaps leaving older devices insecure?
My initial reaction to this was planned obsolescence to create revenue but, now I'm not so sure.. :-\

5
Software & Applications / Internal USB stick formatter [Solved]
« on: September 27, 2017, 04:21:58 am »
Hi PCNETSpec,
Just had an issue whereby access to an SD card (on a USB3 SD Kingston Mobilelite G3) was denied for writing. (works/worked no prob in Windoze R/W)
Checked properties of SD card on PM8 which displayed that it was not R/W so I attempted to rectify it within the properties section and set to R/W to no avail..
So I copied everything from the SD card to system SSD and used the 'USB stick formatter' to format the SD card using the FAT32 filesystem.
On completetion of formatting, the USB SDCard reader disappeared from nemo.
So I then unplugged the device and reinserted after 10 seconds to find the system doesn't see the device!  :o

Using a third part app via windows, I found that the filesystem of the SDCard was 'unformatted' but still active so I formatted it using minitools disk wizard.

Plugged it in to the PM8 system and worked straight away.  ;D

Is it just me or does the 'USB stick formatter' not work as intended?
Anyone else tried it recently?

Thanks in advance  :)

6
Advanced Topics / Kernel Update Help! [Solved]
« on: August 04, 2017, 09:20:51 am »
Code: [Select]
System:    Host: HP-Notebook Kernel: 4.4.0-87-lowlatency x86_64 (64 bit)
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Seven
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP G60 Notebook PC v: PCID
           Mobo: Hewlett-Packard model: 3617 v: 09.67
           Bios: Hewlett-Packard v: F.65 date: 12/15/2010
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5800 (-MCP-) cache: 2048 KB
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1200 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G98M [GeForce 9200M GS]
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.11hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV98 GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-87-lowlatency
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169
           IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express)
           driver: ath5k
           IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 60.0GB (17.0% used)
           ID-1: /dev/sda model: OCZ size: 60.0GB
Partition: ID-1: / size: 51G used: 5.8G (12%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.26GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-0
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: 42.0C gpu: 46.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 195 Uptime: 57 min Memory: 684.5/3919.0MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

Looking for some help to get back on the normal kernel stream for PM7 respin x64.
I recently tried a Low Latency kernel for attached music devices/synthesizers midi etc..and I'm having difficulty getting back to the normal kernel.
I've tried via the mint-updater kernel section and mismatch errors occur at 98%  :(
Any help would be greatly appreciated.

regards,
acer

7
Software & Applications / Firefox Update [Solved]
« on: July 13, 2017, 10:35:59 am »
Code: [Select]
System:    Host: HP-Notebook Kernel: 4.4.0-83-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Seven
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP G60 Notebook PC v: PCID
           Mobo: Hewlett-Packard model: 3617 v: 09.67
           Bios: Hewlett-Packard v: F.65 date: 12/15/2010
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5800 (-MCP-) cache: 2048 KB
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1600 MHz 2: 1200 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G98M [GeForce 9200M GS]
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.11hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV98 GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-83-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169
           IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express)
           driver: ath5k
           IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 60.0GB (16.0% used)
           ID-1: /dev/sda model: OCZ size: 60.0GB
Partition: ID-1: / size: 51G used: 5.2G (11%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.26GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-0
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: 40.0C gpu: 46.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 154 Uptime: 33 min Memory: 688.8/3919.1MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

A quick question for PCNetSpec,  ;)

Currently on Firefox 54.0 and there has been an update released by Mozilla to 54.0.1 but nothing has come thru mint-updater within PM7.
see below:
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/54.0.1/releasenotes/

Why hasn't there been an update via the mint-updater within PM7 although it has been released for over a week on Windowz?

Thanks in advance

8
Advanced Topics / LightDM GTK+ Greeter reset possible?
« on: February 17, 2017, 05:28:22 pm »
Code: [Select]
System:    Host: HP-G60-Notebook Kernel: 4.4.0-62-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Seven
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP G60 Notebook PC v: PCID
           Mobo: Hewlett-Packard model: 3617 v: 09.67
           Bios: Hewlett-Packard v: F.65 date: 12/15/2010
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5800 (-MCP-) cache: 2048 KB
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 1600 MHz 2: 1200 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G98M [GeForce 9200M GS]
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.11hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV98 GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.6
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-62-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169
           IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
           Card-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express)
           driver: ath5k
           IF: wlp3s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 60.0GB (18.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: Corsair_Force_LS size: 60.0GB
Partition: ID-1: / size: 51G used: 6.5G (14%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 4.26GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-0
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: 37.0C gpu: 43.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 173 Uptime: 4:38 Memory: 662.3/3919.1MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

Still on Pre-Respin PM7 and is standing the test of time, kodi abuse and being used more than the inferior  BSOD Operating Systems I have..anyway that's another matter.

Over time my lightDM GTK+ greeter is intermittently showing the screen or just not bothering sometimes.  >:(
Another thing it does is, briefly show the greeter screen and then quickly go to the desktop screen before I have a chance to log in within seconds of start-up.
is this connected? If so, how can it be fixed? Is there a way to reset this, so it works all the time again?

Thanks in advance.

9
User Submitted Tutorials / Nemo Delete / Recycle Rubbish Warning!
« on: October 28, 2016, 02:15:45 am »
Aaarghh!!  :o
I've done one of the most dangerous things in any distro that has the function.
Accidently deleted files using the delete (with the red cross which bypasses the recycle bin)
Fortunately I have a backup.

For those who don't have a backup, here is a walkthrough to hide that function within nemo (file manager):

1. Open Nemo (File Manager)
2. In the menu at the top: Click Edit> Preferences
3. The 'File Manager Preferences' window will pop up.
4. Within this windows click on the 'Behaviour' tab at the top.
5. At the foot of the window there is a sub menu titled 'Rubbish Bin', untick the following within this section:

Include a Delete command that bypasses the Rubbish Bin

and

Bypass the Rubbish Bin when the Delete key is pressed

then close the 'File Management Preferences' window.

You will now find that if you right click a file within nemo, only the 'Move to Rubbish Bin' is visable.
This will save you the frustration of losing files accidently deleted.  ;)

10
General Discussion / Posting inxi -Fz
« on: October 26, 2016, 02:49:29 am »
A very helpful video has been produced by emegra regarding posting:
Code: [Select]
inxi -Fzwhich is locked (no feedback permitted) https://forum.peppermintos.com/index.php/topic,4546.0.html
Now to add the link to the autoresponder?!  ;)

nice one emegra!   8)

11
General Discussion / Another Laptop introduced to Peppermint!
« on: October 20, 2016, 11:29:04 am »
Hi all,
Spent the majority of the day swapping out and replacing Laptop upgrades and installing....
Peppermint 7 64bit on:

Spoiler (click here to view / hide)
[close]

Still a work in progress..dual graphics card YUM!  ;)
but it loads from a cold boot in seconds without any major tweaks still to be implemented.   ;D

12
General Discussion / Whats YOUR favorite PM7 Window Theme?
« on: October 19, 2016, 09:21:17 am »
Was going to start a Poll but the facility doesn't seem to be available...Boooo!   :P
May be a good indicator for next distro..Bling!

FAVORITE DEFAULT:
Peppermix-Dark-7-Red, absolutely love it!   8)

REQUEST:
Can an orange/amber one be done?  ;)

What's yours?

13
Networking / Blueman removal possible? YES (Solved)
« on: October 19, 2016, 01:49:31 am »
How can I remove Blueman and is there anything I should be alerted to before removing?
Are there dependancies related to networking which would affect ethernet or wifi or anything else for that matter?
How to check?  ???

This laptop doesn't have bluetooth but is installed by default. (my pet hate in a PC is excess baggage ;))
Note: The blueman applet doesn't run at startup in 'Default applications for LXSessions' and everything works as intended.

TIA

14
Hardware / INFO: Canoscan 650U/1220U works in 64bit Peppermint 7
« on: October 14, 2016, 02:00:46 am »
Canon never released 64bit drivers for this device only 32bit due to being a legacy scanner
and after various claims from 3rd party software, dead ends and frustration at the time..
I resigned to using 32bit OSes that would work with it. (circa 2010-11)  :(

Yesterday, I took the plunge and upgraded from 32bit to 64bit Peppermint 7.
This morning I plugged in the scanner to try and...

 :D WOW!  Success!  :D

After all this time the scanner worked in Peppermint 7 64bit as well as 32bit.  ;D
I am so glad I took the plunge to upgrade from 32bit to 64bit Peppermint 7 yesterday.

Code: [Select]
inxi -Fz
Spoiler (click here to view / hide)
[close]
Code: [Select]
lsusb
Code: [Select]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 002: ID 04a9:2206 Canon, Inc. CanoScan N650U/N656U
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 04f2:b091 Chicony Electronics Co., Ltd Webcam
Bus 001 Device 002: ID 0bda:0158 Realtek Semiconductor Corp. USB 2.0 multicard reader
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Credit where it's due..
Outstanding distro/work by the Peppermint Development Team!  8)

15
Software & Applications / LightDM GTK+ Greeter Query (solved)
« on: October 10, 2016, 06:58:43 am »
[symptom]

My LightDM GTK+ Greeter is set to display image 1 and Desktop is set to display image 2 as a background.
Prior to logging in at startup, image 1 displays for a brief two or three seconds, then defaults to image 2.

Is this supposed to happen prior to log in?

Is there a method/command to delay the display of image 2 until after login is successful?

IIRC the image changed after a log in on PM5.  :-\

TIA

Pages: [1] 2 3