Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - bcarr1122

Pages: [1]
1
Installation / Re: Sluggish Performance
« on: December 25, 2014, 09:29:11 pm »
I suppose there's a possibility of a kernel regression that's affecting your hardware .. has Peppermint 5 always been slow on this PC ?

It hasn't been "slow" per se, but it has always been approximately 20% slower than Peppermint 3. The difference is especially noticeable during certain tasks, such as initializing the software updater.

What's the output from:
Code: [Select]
uname -aand
Code: [Select]
sudo smartctl /dev/sda -ad sat

uname -a: Linux Asus-1000 3.13.0-43-generic #72-Ubuntu SMP Mon Dec 8 19:35:44 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux
smartctl: Unfortunately, neither SSD supports smartctl; they're too old.

You could try running a live environment again from your installation disc or preferably burn a fresh disc, and see how that performs, if it performs ok then maybe you had a bad install.

Thanks for your suggestion, emegra. I am thinking about re-installing P5. Still, I doubt it's a bad installation, and I'm concerned about the impact on the SSDs.

Thanks again, and happy holidays to all! :)

Best regards,
Brian

2
Installation / Re: Sluggish Performance
« on: December 16, 2014, 06:49:01 pm »
OK, I'm now thoroughly confused  :-\

So nothing is overusing RAM, nothing is driving the CPU too hard, and nothing is causing a lot of disk access .. so where is the bottleneck ?
Hello, PCNetSpec -

As I said, I didn't run fsck, so it's conceivable there's an issue with the file system.

Still, perhaps there isn't a bottleneck per se--what if P5 truly does run significantly slower than P3 on certain hardware?

Best regards,
Brian

3
Installation / Re: Sluggish Performance
« on: December 12, 2014, 06:50:05 pm »
If there's nothing hogging RAM orCPU, then it must be either...

a) An I/O (Input/Output, aka. disk read/write access) problem .. install iotop:
Code: [Select]
sudo apt-get install iotopand see iif something is reading/writing to the SSD an inordinate amount by running it:
Code: [Select]
sudo iotop
b) A kernel regression .. check your log filles for errors

c) Possibly a file system issue .. try booting a LiveUSB and running fsck across the SSD

c) Failing hardware.


Apologies for the tardy reply.

a) iotop indicated no I/O problems.

b) I couldn't find any errors related to kernel regressions. Still, I'm a Linux novice, so I can't be sure.

c) I tried running fsck as indicated in the man pages, but at the moment it's beyond my patience and understanding.

d) Hardware failure is a possibility, but I believe it's unlikely. I suspect the performance degradation is the result of SSD wear, or else Peppermint 5 is simply more resource-intensive than Peppermint 3.

Kind regards,
Brian

4
Installation / Re: Sluggish Performance
« on: November 09, 2014, 11:09:09 pm »
I have an asus eeepc 1000 also mine is the same as yours in every respect except it has a 180 gig sata drive instead of the ssd...  Mine is quite fast for being a single core machine... 
I had peppermint 3 on my asus, and since upgraded it to mint 17 cinnamon, which is pretty much the same as pep 5, both being based upon ubuntu 14.04, and i seen no difference between the two systems...  Maybe somebody will chime in with an answer for you soon, I am not that knowledgeable with SSD drives because i have never owned one, or seen one in my shop....

Hi, rjm65 -

Yes, it's certainly possible the computer's SSDs are wearing out, as the drives don't support any form of the "garbage collection" needed to properly maintain solid state cells.

I may do a clean install of Puppy Linux to test system responsiveness. Still, I don't want to abandon Peppermint--it's my favorite distro!

Kind regards,
Brian

5
Installation / Re: Sluggish Performance
« on: November 08, 2014, 07:52:40 pm »
Sluggish how ?
(everywhere,or just online/web browser ?)
Can't say I noticed much difference between 3 and 5 on my Acer Aspire Ones' or my EeePC 1005 HAG  :-\

PCNetSpec, thanks for your reply.

Yes, the OS is more sluggish in every respect, whether browsing the web or performing any other task. No, the swap partition is not in use, nothing is monopolizing the CPU, and I've already disabled all desktop effects.


I found this site for improving system responsiveness if it helps..

https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/lubuntu

Hi, Rob -

Isn't it a great site? I've been following its suggestions for at least the last two years.

~Brian

6
Installation / Sluggish Performance
« on: November 06, 2014, 05:34:28 pm »
Hello -

I'm using a six-year-old Asus Eee PC 1000, a netbook with 2 GB RAM and a 1.6 GHz Atom processor. Several months ago I upgraded the computer from Peppermint 3 to Peppermint 5, performing a clean installation to try to refresh the machine's two SSDs. Unfortunately, I've encountered a major drop in system responsiveness--the computer is now simply a "drag" to use.

Do you all have any suggestions for improving performance?

I love peppermint, so I'm a bit disappointed. I understand that a newer version is usually more resource-intensive than a previous release, but Peppermint's documentation doesn't seem to suggest any difference in recommended specs.

Thanks and best regards,
Brian

7
General Discussion / Re: Peppermint 5
« on: April 06, 2014, 01:03:07 pm »
All I can tell you is the splash screens work perfectly on my desktop, 3 Aspire One's, and my missus laptop (and most other PC's I've put it on for other people)  .. but not on the EeePC.

Go figure  :o
Yup I own an asus eeepc also, and it don't work on that one either....
Wish I knew what the hardware issue was that causes it not to work, and maybe there is a workaround for that???

EDIT: I tried installing peppermint 3 today on both the towers that are running LXLE, the LXLE splash screens work and the Peppermint 3 splash screens did not work...  so is it a hardware issue??? if it is it is kinda funky that LXLE screens work.... both LXLE towers are AMD Athlons are running 12.04.4 builds....
Hello -

I use Peppermint 3 on my Asus Eee PC 1000; I've never had any problems with the splash screen.

Regards,
Brian

Pages: [1]