Peppermint OS

Support => Hardware => Topic started by: Schyken on December 08, 2017, 05:16:48 am

Title: [SOLVED]: Display Flickering @143.99Hz
Post by: Schyken on December 08, 2017, 05:16:48 am
Hello! To preface this, I should note that my hardware layout will be posted at the bottom of the post.

I've recently installed Peppermint 8 (Respin) on a machine running an AMD R5 1600 CPU and an RX 580 GPU. This is paired with a 144Hz monitor connected via DisplayPort. There is one issue, however. When configuring my monitor in the Display Settings, the refresh rates displayed are a bit odd (50.00, 59.94, 60.00, 99.93, 109.95, 119.98, 143.99). Beyond that, when choosing the highest available option, which falls short of 144Hz by 00.01Hz, I experience flickering when screen events occur. From opening windows to switching webpages, the monitor doesn't flicker to black, but rather, the image itself shakes on the screen. I'm curious as to what I should do to alleviate this issue, and if there's any advice from the community in regards to this. Many thanks in advance.

My inxi -Fxzc0 output.

Code: [Select]
System:    Host: ryzen-horizon Kernel: 4.10.0-42-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Eight
Machine:   Mobo: ASUSTeK model: PRIME B350-PLUS v: Rev X.0x
           Bios: American Megatrends v: 0508 date: 03/07/2017
CPU:       Hexa core AMD Ryzen 5 1600 Six-Core (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 41920
           clock speeds: max: 3500 MHz 1: 1550 MHz 2: 1550 MHz 3: 1550 MHz
           4: 1550 MHz 5: 1550 MHz 6: 1550 MHz 7: 1550 MHz 8: 1550 MHz 9: 1550 MHz
           10: 1550 MHz 11: 1550 MHz 12: 1550 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 67df bus-ID: 22:00.0
           Display Server: X.Org 1.19.3 drivers: ati,amdgpu (unloaded: fbdev,vesa,radeon)
           Resolution: 1920x1080@119.98hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD POLARIS10 (DRM 3.9.0 / 4.10.0-42-generic, LLVM 4.0.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.2 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 1457
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 24:00.3
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device aaf0
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 22:00.1
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-42-generic
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: f000 bus-ID: 1e:00.0
           IF: enp30s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 2016.0GB (0.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST1000DX001 size: 1000.2GB
           ID-2: /dev/sdb model: ST1000DX001 size: 1000.2GB
           ID-3: USB /dev/sdc model: Ultra size: 15.6GB
Partition: ID-1: / size: 922G used: 6.9G (1%) fs: xfs dev: /dev/sdb2
           ID-2: /boot size: 704M used: 135M (21%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
           ID-3: swap-1 size: 9.44GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: 29.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info:      Processes: 283 Uptime: 12 min Memory: 784.7/7976.9MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (bash 4.3.481) inxi: 2.2.35
Title: Re: Display Flickering @143.99Hz
Post by: PCNetSpec on December 08, 2017, 08:39:02 am
Does this make any difference:
https://forum.peppermintos.com/index.php/topic,3805.msg38006.html#msg38006
Title: Re: Display Flickering @143.99Hz
Post by: Schyken on December 08, 2017, 06:35:46 pm
Thank you for the response! This didn't change anything for me, unfortunately. Apologies if my reply comes late as well. I resorted to a kernel update and it seems it has solved this problem. I'm now using kernel 4.14.4 and haven't seen any of the flickering at any refresh rate. Once again, thank you very much.

(As a side note, should I title the thread [SOLVED] or flag it in some way?)
Title: Re: Display Flickering @143.99Hz
Post by: zebedeeboss on December 08, 2017, 11:30:06 pm
Hi Schyken,

Yes please - append [SOLVED] to your original post.

Regards Zeb...
Title: Re: [SOLVED]: Display Flickering @143.99Hz
Post by: PCNetSpec on December 09, 2017, 02:26:11 am
Thanks for providing the solution Schyken, a more recent kernel was going to be my next suggestion (honest ;))

Yeah, now the topic contains a working solution (SOLVED) was a great addition .. it helps others find the solution, cheers :)