Choose style:

Author Topic: No sound on screenspeakers (SOLVED)  (Read 1437 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline c_ve

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): v7 (64 bits)
No sound on screenspeakers (SOLVED)
« on: September 10, 2014, 03:38:29 pm »
Sound on S/PDIF works. But also like sound on pc-speaker (analog). In soundsettings I can only choose Digital Output (S/PDIF).
My pc: Asrock ion330 with Peppermint5 64bit

sudo lshw -C display
**** Lijst van PLAYBACK hardware-apparaten ****
kaart 0: NVidia [HDA NVidia], apparaat 0: VT1708S Analog [VT1708S Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: NVidia [HDA NVidia], apparaat 1: VT1708S Digital [VT1708S Digital]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: NVidia [HDA NVidia], apparaat 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0

sudo lshw -C multimedia
*-multimedia           
       description: Audio device
       product: MCP79 High Definition Audio
       vendor: NVIDIA Corporation
       physical id: 8
       bus info: pci@0000:00:08.0
       version: b1
       width: 32 bits
       clock: 66MHz
       capabilities: pm bus_master cap_list
       configuration: driver=snd_hda_intel latency=0 maxlatency=5 mingnt=2
       resources: irq:20 memory:fae78000-fae7bfff
« Last Edit: September 11, 2014, 08:30:13 am by PCNetSpec, Reason: Marked as (SOLVED) »

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25725
  • Karma: 2822
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: No sound on screenspeakers
« Reply #1 on: September 10, 2014, 07:04:51 pm »
Try running:
Code: [Select]
alsamixer
what's listed across the bottom ? .. and are any if them muted [MM} ?

And if you go to
menu > Sound & Video > PulseAudio Volume Control

What's listed in the drop down menu's under

Output Devices (tab)
Port: ??

and

Configuration (tab)
Profile: ??
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline c_ve

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): v7 (64 bits)
Re: No sound on screenspeakers (SOLVED)
« Reply #2 on: September 11, 2014, 07:30:19 am »
In menu > Sound & Video > PulseAudio Volume Control tab Configure I can now choose profile Analog Stereo Output and sound works.
Thanks, I am super happy

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25725
  • Karma: 2822
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: No sound on screenspeakers (SOLVED)
« Reply #3 on: September 11, 2014, 08:32:52 am »
You're most welcome :)

Please be aware when marking a topic (SOLVED) you need to edit the subject line of the FIRST posting in the topic .. not the last one (otherwise the forum menus don't get updated) ;)

I've done this one for you :)
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec