Choose style:

Author Topic: Touchpad not working w/P10 -- SOLVED  (Read 139 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline txtinman

  • nOOb
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 1
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 9- 32bit and 64bit
Touchpad not working w/P10 -- SOLVED
« on: August 23, 2019, 08:07:56 am »
I need help getting my touchpad to work. I can't remember when it last worked. I recently upgraded to P10 and hoped that would fix it, but no joy. During the login screen the touchpad does work, but stops after login. Any help would be appreciated. Here are my specs.

Code: [Select]
System:    Host: txtinman-Inspiron-5559 Kernel: 4.15.0-59-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.4.0
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: laptop System: Dell product: Inspiron 5559 serial: N/A
           Mobo: Dell model: 01YVVH v: A00 serial: N/A
           UEFI [Legacy]: Dell v: 1.1.5 date: 12/21/2015
Battery    BAT0: charge: 24.2 Wh 66.9% condition: 36.3/41.4 Wh (88%)
           model: LGC-LGC2.80 DELL 991XP5C status: Discharging
CPU:       Dual core Intel Core i7-6500U (-MT-MCP-)
           arch: Skylake rev.3 cache: 4096 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10368
           clock speeds: max: 3100 MHz 1: 500 MHz 2: 500 MHz 3: 500 MHz 4: 499 MHz
Graphics:  Card: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] bus-ID: 00:02.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
           version: 4.5 Mesa 19.0.8 Direct Render: Yes
Audio:     Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-59-generic
Network:   Card-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi bus-ID: 01:00.0
           IF: wlp1s0 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL810xE PCIE Fast Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 02:00.0
           IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (29.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 469G used: 57G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-2: /boot size: 945M used: 878M (100%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-3: /home size: 442G used: 218G (52%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
           ID-4: swap-1 size: 4.10GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Repos:     Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic main restricted
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-updates main restricted
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic universe
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-updates universe
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic multiverse
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-updates multiverse
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-backports main restricted universe multiverse
           deb http://archive.canonical.com/ubuntu bionic partner
           deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu bionic partner
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-security main restricted
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-security universe
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-security multiverse
           deb http://mirror.tocici.com/ubuntu/ bionic-proposed main restricted universe multiverse
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release-bionic.list
           deb [arch=amd64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/mkusb-ubuntu-ppa-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/mkusb/ppa/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/peppermint.list
           deb http://ppa.launchpad.net/peppermintos/p10-release/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/phoerious-ubuntu-keepassxc-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/phoerious/keepassxc/ubuntu bionic main
Info:      Processes: 223 Uptime: 9 min Memory: 832.2/11713.1MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.4.0
           Client: Shell (bash 4.4.201) inxi: 2.3.56

Here is the results of xinput --list:

Virtual core pointer                       id=2   [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                 id=4   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Logitech USB Receiver                      id=11   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad                 id=16   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ DLLC6B2:00 06CB:75BF Touchpad              id=13   [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                      id=3   [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard                id=5   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                               id=6   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                  id=7   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                               id=8   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                               id=9   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Logitech USB Receiver                      id=10   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Integrated_Webcam_HD: Integrate            id=12   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Dell WMI hotkeys                           id=14   [slave  keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard               id=15   [slave  keyboard (3)]
    ↳ DELL Wireless hotkeys                      id=17   [slave  keyboard (3)]
« Last Edit: August 24, 2019, 07:00:24 am by txtinman »

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25497
  • Karma: 2807
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Touchpad not working w/P10
« Reply #1 on: August 23, 2019, 11:43:18 am »
Try this

Open a terminal and run
Code: [Select]
gksudo xed /etc/default/grub
find the line that reads:-
Code: [Select]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
and make it read:-
Code: [Select]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.nopnp"
SAVE the file and exit the text editor.

Back in the terminal run:
Code: [Select]
sudo update-grub
then
Code: [Select]
echo "blacklist i2c_hid" | sudo tee /etc/modprobe.d/i2c-hid.conf
then
Code: [Select]
sudo depmod -a
then
Code: [Select]
sudo update-initramfs -u
then
Code: [Select]
echo "synaptics_i2c" | sudo tee -a /etc/modules
The REBOOT to test.



To UNDO

Run:
Code: [Select]
gksudo xed /etc/modules
and REMOVE the line that reads:-
Code: [Select]
synaptics_i2c
SAVE the file and exit the text editor

Next run:
Code: [Select]
sudo rm -v /etc/modprobe.d/i2c-hid.conf
then:
Code: [Select]
gksudo xed /etc/default/grub
find the line that reads:-
Code: [Select]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.nopnp"
and make it read:-
Code: [Select]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
SAVE the file and exit the text editor.

Back in the terminal run:
Code: [Select]
sudo update-grub
then
Code: [Select]
sudo depmod -a
then
Code: [Select]
sudo update-initramfs -u



Source:
https://askubuntu.com/questions/623598/dell-inspiron-7347-inactive-cursor-with-my-touchpad-on-ubuntu-14-04
« Last Edit: August 23, 2019, 11:47:02 am by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline txtinman

  • nOOb
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 1
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 9- 32bit and 64bit
Re: Touchpad not working w/P10
« Reply #2 on: August 24, 2019, 06:59:42 am »
Thank you very much. My touchpad is working again.

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25497
  • Karma: 2807
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Touchpad not working w/P10 -- SOLVED
« Reply #3 on: August 24, 2019, 07:47:54 pm »
Great news, thanks for marking thee topic solved :)
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec