Choose style:

Author Topic: 5.0 kernel update issues????? SOLVED  (Read 364 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline stevesveryown

  • Member
  • ***
  • Posts: 218
  • Karma: 37
  • Peppermint Fan
    • View Profile
    • stevesveryown
  • Peppermint version(s): Peppermint 8, 9 & 10!!!!
5.0 kernel update issues????? SOLVED
« on: August 03, 2019, 03:23:44 pm »
Hi Pepperminters,

I did the 5.0 kernel update on my hp 8440 with the Pepp on  it.  I had screen resolution issues after reboot.  Fixed that issue with the help of Slim.  Has there been any reported issues from other Pepperminters?
« Last Edit: August 04, 2019, 11:20:09 pm by stevesveryown »

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #1 on: August 03, 2019, 06:04:11 pm »
Not so far Steve :)

Can we have the
Code: [Select]
inxi -Fz
output from your HP 8440 please.
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline stevesveryown

  • Member
  • ***
  • Posts: 218
  • Karma: 37
  • Peppermint Fan
    • View Profile
    • stevesveryown
  • Peppermint version(s): Peppermint 8, 9 & 10!!!!
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #2 on: August 03, 2019, 08:45:04 pm »
Spoiler (click here to view / hide)
Code: [Select]
System:    Host: stevesveryown-HP-EliteBook-8440p Kernel: 5.0.0-23-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.4.0
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8440p serial: N/A
           Mobo: Hewlett-Packard model: 172B v: KBC Version 30.30 serial: N/A
           BIOS: Hewlett-Packard v: 68CCU Ver. F.0F date: 09/28/2010
Battery    BAT0: charge: 26.2 Wh 90.0% condition: 29.1/48.8 Wh (60%)
           model: Hewlett-Packard Primary status: Discharging
CPU:       Dual core Intel Core i7 M 620 (-MT-MCP-)
           arch: Nehalem rev.5 cache: 4096 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10640
           clock speeds: max: 2667 MHz 1: 1838 MHz 2: 3030 MHz 3: 3028 MHz
           4: 3202 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA GT218M [NVS 3100M] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
           drivers: fbdev,nouveau (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 1600x900@77.00hz
           OpenGL: renderer: N/A version: N/A Direct Render: N/A
Audio:     Card-1 NVIDIA High Def. Audio Controller
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1
           Card-2 Intel 5 Series/3400 Series High Def. Audio
           driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k5.0.0-23-generic
Network:   Card-1: Intel 82577LM Gigabit Network Connection
           driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 6020 bus-ID: 00:19.0
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Advanced-N 6200 driver: iwlwifi bus-ID: 44:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (5.1% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD3200BEKT size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 293G used: 16G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 54.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Repos:     Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic main restricted
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-updates main restricted
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic universe
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-updates universe
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic multiverse
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-updates multiverse
           deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-backports main restricted universe multiverse
           deb http://archive.canonical.com/ubuntu bionic partner
           deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security main restricted
           deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security universe
           deb http://security.ubuntu.com/ubuntu bionic-security multiverse
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/obsproject-ubuntu-obs-studio-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/obsproject/obs-studio/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/peppermint.list
           deb http://ppa.launchpad.net/peppermintos/p10-release/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/peppermintos-ubuntu-gimp-2_10_2-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/peppermintos/gimp-2.10.2/ubuntu bionic main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/skype-stable.list
           deb [arch=amd64] https://repo.skype.com/deb stable main
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/tista-ubuntu-adapta-bionic.list
           deb http://ppa.launchpad.net/tista/adapta/ubuntu bionic main
Info:      Processes: 216 Uptime: 7 min Memory: 884.8/7831.7MB
           Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 7.4.0
           Client: Shell (bash 4.4.201) inxi: 2.3.56
[close]

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #3 on: August 03, 2019, 09:41:00 pm »
Steve, I had the same issue tonight with my Alienware M15x laptop.

Code: [Select]
System:    Host: max Kernel: 5.0.0-23-generic x86_64 bits: 64
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: portable System: Alienware product: M15x v: A07 serial: N/A
           Mobo: Alienware model: N/A v: A07 serial: N/A
           BIOS: Alienware v: A07 date: 07/21/2010
Battery    BAT0: charge: 40.8 Wh 99.9% condition: 40.8/57.7 Wh (71%)
           
CPU:       Dual core Intel Core i5 M 540 (-MT-MCP-)
           cache: 3072 KB
           clock speeds: max: 2528 MHz 1: 2872 MHz 2: 2790 MHz
           3: 2902 MHz 4: 2790 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G92M [GeForce GTX 260M]
           Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
           drivers: fbdev,nouveau (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 640x480@73.00hz
           OpenGL: renderer: N/A version: N/A
Audio:     Card Intel 5 Series/3400 Series High Def. Audio
           driver: snd_hda_intel
           Sound: ALSA v: k5.0.0-23-generic
Network:   Card-1: Intel 82577LC Gigabit Network Connection
           driver: e1000e
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Broadcom and subsidiaries BCM43224 802.11a/b/g/n
           driver: wl
           IF: wlp7s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (5.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST9320423AS size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 293G used: 17G (6%)
           fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 67.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 217 Uptime: 34 min Memory: 1200.1/7963.1MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56

What was your fix?
Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ

Offline stevesveryown

  • Member
  • ***
  • Posts: 218
  • Karma: 37
  • Peppermint Fan
    • View Profile
    • stevesveryown
  • Peppermint version(s): Peppermint 8, 9 & 10!!!!
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #4 on: August 03, 2019, 09:49:55 pm »

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #5 on: August 03, 2019, 09:51:32 pm »
Were both/either of you previously using the proprietary nvidia driver ?
(as you're now on nouveau)

[EDIT]

And do graphics work if you boot the previous kernel ?
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #6 on: August 03, 2019, 09:56:02 pm »
I was using the Nvidia 340.107 driver just fine until this update.

Shall go try the previous kernel, and get back to you.
« Last Edit: August 03, 2019, 09:59:14 pm by mintspider »
Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #7 on: August 03, 2019, 09:57:26 pm »
Okay for some reason you've switched to nouveau

first see if booting the previous kernel works, then maybe try uninstalling the nvidia drivers and reinstalling them.

[EDIT]

If booting the previous kernel works and loads the nvidia drivers, try removing the nvidia drivers (by switching to nouveau in additional drivers) whilst booted to the older kernel, then reboot into the 5.0 kernel and switch back to nvidia in additional drivers (then reboot).
« Last Edit: August 03, 2019, 10:12:05 pm by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #8 on: August 03, 2019, 10:09:44 pm »
Booting back to 4.18.0-25 worked fine:

Code: [Select]
System:    Host: max Kernel: 4.18.0-25-generic x86_64 bits: 64 Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: portable System: Alienware product: M15x v: A07 serial: N/A
           Mobo: Alienware model: N/A v: A07 serial: N/A BIOS: Alienware v: A07 date: 07/21/2010
Battery    BAT0: charge: 40.8 Wh 99.9% condition: 40.8/57.7 Wh (71%)
CPU:       Dual core Intel Core i5 M 540 (-MT-MCP-) cache: 3072 KB
           clock speeds: max: 2528 MHz 1: 2791 MHz 2: 2973 MHz 3: 2789 MHz 4: 2892 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G92M [GeForce GTX 260M]
           Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 ) driver: nvidia Resolution: 1600x900@59.98hz
           OpenGL: renderer: GeForce GTX 260M/PCIe/SSE2 version: 3.3.0 NVIDIA 340.107
Audio:     Card Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.18.0-25-generic
Network:   Card-1: Intel 82577LC Gigabit Network Connection driver: e1000e
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Broadcom and subsidiaries BCM43224 802.11a/b/g/n driver: wl
           IF: wlp7s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (5.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST9320423AS size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 293G used: 17G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 66.0C mobo: N/A gpu: 55C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 216 Uptime: 3 min Memory: 606.4/7965.7MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56
Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #9 on: August 03, 2019, 10:12:44 pm »
If booting the previous kernel works and loads the nvidia drivers, try removing the nvidia drivers (by switching to nouveau in additional drivers) whilst booted to the older kernel, then reboot into the 5.0 kernel and switch back to nvidia in additional drivers (then reboot).

so

a) boot into the 4.18 kernel, and switch to nouveau in Additional Drivers (waiting until it finishes).

b) reboot into the 5.0 kernel, and switch back to nvidia in Additional Drivers (waiting until it finishes).

c) Reboot (again into the 5.0 kernel to fully load the nvidia drivers).
« Last Edit: August 03, 2019, 10:24:41 pm by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #10 on: August 03, 2019, 10:39:26 pm »
PCNetSpec, thanks for all this help.
a) Booted fine into the 4.18 kernel and successfully changed to Nouveau, then rebooted.
b) New issue: Booting into the 5.0 kernel, the system does not get to the GUI login. However I am able to go into a TTY and login to a terminal. Tried rebooting from there but still not getting to the GUI login screen.

Tried booting back into the 4.18 kernel and now having the same GUI login issue there.
Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #11 on: August 03, 2019, 10:46:55 pm »
If you drop to a TTY, what happens if you log on and run:
Code: [Select]
sudo service lightdm restart
?

[EDIT]

Sorry Peter, I need sleep .. I'll get back to this in the morning my mate.
« Last Edit: August 03, 2019, 10:49:28 pm by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #12 on: August 03, 2019, 11:10:34 pm »
From the 5.0 kernel TTY4 I ran the command, the screen went dark, I waited, then manually pressed CTRL-ALT-F7, and in the GUI logged into my user (it was defaulting to guest).

Went to Additional Drivers and chose Nvidia 340.107.
Rebooted.
Booted into lightdm just fine this time, but in 640x480 mode.
Checked Additional Drivers and confirmed that the system was using the Nvidia driver.
Ran: sudo nvidia-xconfig
Ran: sudo nvidia-settings --- but not seeing any resolution or profile information

Stopping there and going to bed.
Shall check here after church tomorrow.

Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 25280
  • Karma: 2793
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #13 on: August 04, 2019, 10:40:41 am »
Do you have an
Code: [Select]
/etc/X11/xorg.conf
file ?



Maybe try this to uninstall the nvidia drivers
Code: [Select]
sudo apt-get purge nvidia-*
then just in case any of these configs got left behind (be aware most of the following 'rm' commands will quite correctly fail because the file doesn't exist, just carry on with the next)
Code: [Select]
sudo rm -v /etc/X11/xorg.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v /etc/modprobe.d/nvidia-drm-nomodeset.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v ~/.nvidia-settings-rc
then
Code: [Select]
sudo rm -v /lib/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v /lib/modprobe.d/nvidia-kms.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v /lib/systemd/system/nvidia-persistenced.service
then
Code: [Select]
sudo rm -v /lib/udev/rules.d/71-nvidia.rules
then
Code: [Select]
sudo rm -v /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-nvidia.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v /usr/share/X11/xorg.conf.d/11-nvidia-prime.conf
then
Code: [Select]
sudo rm -v /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/90-nvidia.conf
then rebuild the initramfs with:
Code: [Select]
sudo update-initramfs -uk all
then REBOOT.

Does the system boot properly ?

Is the resolution OK ?

What's the output from:
Code: [Select]
inxi -Fz
?
« Last Edit: August 04, 2019, 11:17:25 am by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline mintspider

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 31
  • Karma: 1
  • Mint-Solus-Peppermint-Spider
    • View Profile
    • Spider's Webtrail
  • Peppermint version(s): 10
Re: 5.0 kernel update issues?????
« Reply #14 on: August 04, 2019, 03:30:20 pm »
From kernel 5.0

/etc/X11/xorg.conf
Code: [Select]
Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

inxi -Fz
Code: [Select]
System:    Host: max Kernel: 5.0.0-23-generic x86_64 bits: 64
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Ten
Machine:   Device: portable System: Alienware product: M15x v: A07 serial: N/A
           Mobo: Alienware model: N/A v: A07 serial: N/A
           BIOS: Alienware v: A07 date: 07/21/2010
Battery    BAT0: charge: 40.8 Wh 99.9% condition: 40.8/57.7 Wh (71%)
CPU:       Dual core Intel Core i5 M 540 (-MT-MCP-)
           cache: 3072 KB
           clock speeds: max: 2528 MHz 1: 2787 MHz 2: 2911 MHz
           3: 2787 MHz 4: 2930 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA G92M [GeForce GTX 260M]
           Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
           drivers: fbdev,nouveau (unloaded: modesetting,vesa)
           Resolution: 640x480@73.00hz
           OpenGL: renderer: N/A version: N/A
Audio:     Card Intel 5 Series/3400 Series High Def. Audio
           driver: snd_hda_intel
           Sound: ALSA v: k5.0.0-23-generic
Network:   Card-1: Intel 82577LC Gigabit Network Connection
           driver: e1000e
           IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
           Card-2: Broadcom and subsidiaries BCM43224 802.11a/b/g/n
           driver: wl
           IF: wlp7s0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (5.3% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST9320423AS size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 293G used: 16G (6%)
           fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 60.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 207 Uptime: 8 min Memory: 761.6/7963.1MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56

Ran all the given commands and rebooted.
(Continued on new post)
Scotsman in Kentucky
Solus and Peppermint User
BDLL Tester
Believer in Jesus Christ