Choose style:

Author Topic: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]  (Read 2497 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mattosensei

  • Member
  • ***
  • Posts: 222
  • Karma: 28
  • Linux with 'L' plates
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 6
Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« on: August 11, 2014, 05:32:14 am »
Hi guys, just wondering if there is a way to have quick launch buttons on the toolbar at the bottom (a bit like one can do in Win7). I guess I had this functionality in P4 when I installed Cairo-dock but I haven't bothered with that for P5.

Wondering if this is possible? (i.e. I want 1-click launch of certain apps without having to minimise or go through menu button).

Thanks!
« Last Edit: August 11, 2014, 06:17:59 am by mattosensei »

Offline AndyInMokum

  • Global Moderator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 4893
  • Karma: 1058
  • "Keep on Rockin' in the Free World"
    • View Profile
  • Peppermint version(s): PM 9 & PM 10 (64-bit)
Re: Quick launch toolbar buttons?
« Reply #1 on: August 11, 2014, 05:50:06 am »
Hi mattosensei, how's it going?  Right click on the panel and select Settings>Panel>Panel Applets>Add>Application Launch Bar click on add.  Move your new Applications launch Bar to where you want it by using the Up and Down buttons on the right hand side of the window.  Highlight your Applications launch Bar from the list and click Edit.  The rest is self explanatory.  I hope this helps  :)!!

Note! There is an upstream bug that prevents the use of PCmanFM as an Applet.
Backup! Backup! Backup! If you're missing any of these -  you ain't Backed Up!
For my system info please L/click HERE.

Offline mattosensei

  • Member
  • ***
  • Posts: 222
  • Karma: 28
  • Linux with 'L' plates
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 6
Re: Quick launch toolbar buttons?
« Reply #2 on: August 11, 2014, 06:17:41 am »
Hi Andy I'm doing good thanks yourself?

Thanks for the help - that worked. A shame PCmanFM doesn't work as that's one I use quite a lot but maybe in time that bug will be ironed out! At least the others work.

Thanks!  :P

-M

Offline AndyInMokum

  • Global Moderator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 4893
  • Karma: 1058
  • "Keep on Rockin' in the Free World"
    • View Profile
  • Peppermint version(s): PM 9 & PM 10 (64-bit)
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #3 on: August 11, 2014, 06:28:54 am »
Hi mattosensei, I'm happy it helped  ;).  I know what you mean about PCmanFM.  I used to launch it from the panel in PM4 and it was so useful.  I really hope it gets fixed too.

Could you please remember to mark the topic as [SOLVED] in the subject line of the original post.  Many thanks  ;)!!
Backup! Backup! Backup! If you're missing any of these -  you ain't Backed Up!
For my system info please L/click HERE.

Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2175
  • Karma: 590
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #4 on: August 11, 2014, 09:05:07 am »
Hey AndyInMokum and mattosensei:

Have you tried disabling the feature that has PCManFM starting as a daemon and setting the Desktop wallpaper? This might permit putting PCManFM into the Application launch bar. If it still does not work then you can always reset things to start PCManFM as a daemon, etc.

 Of course, if it does work you then need to set your Desktop wallpaper with something like Nitrogen or feh, but that is not difficult, and using Nitrogen offers other advantages as well.

Regards,
-- Slim
"Life first -- Peppermint a close 2nd!" -- Zeb

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome

Offline AndyInMokum

  • Global Moderator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 4893
  • Karma: 1058
  • "Keep on Rockin' in the Free World"
    • View Profile
  • Peppermint version(s): PM 9 & PM 10 (64-bit)
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #5 on: August 11, 2014, 09:42:22 am »
Hi Slim, I like that idea; especially Nitrogen  ;).  I used that in LMDE and it is very nice.  I have no idea how to do that though.  Won't disabling the PCmanFM startup daemon cause problems as PCmanFM runs the desktop?
Backup! Backup! Backup! If you're missing any of these -  you ain't Backed Up!
For my system info please L/click HERE.

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 26454
  • Karma: 65531
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 10
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #6 on: August 11, 2014, 09:55:06 am »
Can someone point me at info about this bug ?

I have a sneaking suspicion (pure guess at this point) this could be solved with a different .desktop file to launch pcmanfm

Kinda hard for me to test ATM as I'm not on a clean Peppermint 5 environment

[EDIT]

Quote
Won't disabling the PCmanFM startup daemon cause problems as PCmanFM runs the desktop?

It most certainly will if you want anything on the desktop .. nitrogen may take care of the wallpaper, but it's not going to handle displaying desktop content (files/folders/symlinks/launchers/etc.).
« Last Edit: August 11, 2014, 09:58:46 am by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2175
  • Karma: 590
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #7 on: August 11, 2014, 11:24:52 am »
Quite true about the Desktop items (folders, short-cuts, etc.). As an avid Openbox or i3-wm user, I actually never miss having these things. I guess it is a sort of personal preference thing. I never really liked these things "cluttering" my clean desktop and distracting me from my favorite wallpapers!  :D

But if you need or prefer them for whatever reason, then my suggestion is out of the running. Besides, I'm not even sure that it would solve the issue. Not having a clean Peppermint installation to test it on, I was just sort of shooting out an idea that someone might try -- or that someone out there had already tried and could tell us whether or not it would work.

Regards,
-- Slim
"Life first -- Peppermint a close 2nd!" -- Zeb

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 26454
  • Karma: 65531
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 10
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #8 on: August 11, 2014, 12:46:43 pm »
Never quite understood that .. like having a desk, but putting your cup of coffee in the filing cabinet between sips  :-\
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2175
  • Karma: 590
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Quick launch toolbar buttons? [SOLVED]
« Reply #9 on: August 12, 2014, 04:16:03 am »
 :D  That was a good one, PCNetSpec!!


Regards,
-- Slim
"Life first -- Peppermint a close 2nd!" -- Zeb

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome