Choose style:

Author Topic: BCM4318 in Acer Ferrari 4000 not recognised  (Read 169 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Quasimodo

  • nOOb
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): OS9 64 bit
BCM4318 in Acer Ferrari 4000 not recognised
« on: December 05, 2018, 05:42:52 pm »
Hi all

I decided this afternoon to see if Peppermint 9 would breathe some life into my wife's elderly Acer Ferrari 4000 (2GHz AMD Turion, 2GB RAM, 100GB HDD); it's been sitting in its case for ages, waiting for me to scrub Win XP and install something better. All went happily while I was using the wired network connection, but I couldn't get the wireless networking (uses a Broadcaom BCM4318) to wake up. I tried the recipe in the "Howto" - installed b43-fwcutter and bcmwl-kernel-source, then rebooted, but no sign of life from the WiFi. The information requested in the topic at the head of this forum section is:

sudo lspci -vnn | grep -i net
05:00.0 Ethernet controller [0200]: Broadcom Limited NetLink BCM5789 Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:169d] (rev 11)
   Subsystem: Acer Incorporated [ALI] NetLink BCM5789 Gigabit Ethernet PCI Express [1025:007e]
06:02.0 Network controller [0280]: Broadcom Limited BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller [14e4:4318] (rev 02)

sudo lshw -C network
  *-network                 
       description: Ethernet interface
       product: NetLink BCM5789 Gigabit Ethernet PCI Express
       vendor: Broadcom Limited
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:05:00.0
       logical name: enp5s0
       version: 11
       serial: 00:c0:9f:bb:9a:85
       size: 100Mbit/s
       capacity: 1Gbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm vpd msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=tg3 driverversion=3.137 duplex=full firmware=5789-v3.29a ip=192.168.17.26 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=100Mbit/s
       resources: irq:18 memory:c0200000-c020ffff
*-network UNCLAIMED
       description: Network controller
       product: BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller
       vendor: Broadcom Limited
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:06:02.0
       version: 02
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: bus_master
       configuration: latency=64
       resources: memory:c0304000-c0305fff

iwconfig
enp5s0    no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

ifconfig
enp5s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.17.26  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.17.255
        inet6 fe80::de3d:7905:2284:24d0  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:c0:9f:bb:9a:85  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 19929  bytes 22809369 (22.8 MB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 14682  bytes 1814031 (1.8 MB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 18 

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
        RX packets 1109  bytes 102633 (102.6 KB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 1109  bytes 102633 (102.6 KB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

sudo iwlist scan
enp5s0    Interface doesn't support scanning.

lo        Interface doesn't support scanning.

rfkill list
<no output>

A peculiarity of the Ferrari 4000 is that it has two push-buttons on the front edge; one switches Bluetooth on and off, the other switches WiFi on and off. The Bluetooth one obligingly lights up bright blue when I press it (then the light goes off again on the second push), but the orange light for the WiFi refuses to illuminate. Can anyone suggest a way out of this hole, please, other than ditching Peppermint and trying a different OS?

Thanks in advance for any pointers...

Ian

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 22474
  • Karma: 2509
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R and 9
Re: BCM4318 in Acer Ferrari 4000 not recognised
« Reply #1 on: December 05, 2018, 05:59:07 pm »
Are you able to connect to your router temporarily via an ethernet cable ?

If so, uninstall bcmwl-kernel-source
Code: [Select]
sudo apt-get remove --purge bcmwl-kernel-source
and install firmware-b43-installer:
Code: [Select]
sudo apt-get install firmware-b43-installer
and hopefully your network adapter should spring to life.



Your other option would be to wait for the Peppermint 9 Respin (due out soon) which should work with your adapter out-of-the-box.
« Last Edit: December 05, 2018, 06:02:31 pm by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline Quasimodo

  • nOOb
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): OS9 64 bit
Re: BCM4318 in Acer Ferrari 4000 not recognised
« Reply #2 on: December 06, 2018, 05:12:54 am »
 ;D

Great - I followed the instructions, rebooted, pressed the WiFi button, and Bingo! I have access to all three wireless access points in our house (private ones upstairs and downstairs, with MAC filtering, to access the home network behind its firewall, and a guest one upstairs which provides access only to the outside world).

Thanks very much for your prompt and helpful reply.

Ian

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 22474
  • Karma: 2509
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R and 9
Re: BCM4318 in Acer Ferrari 4000 not recognised
« Reply #3 on: December 06, 2018, 10:15:16 am »
You're most welcome Ian :)
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec