Choose style:

Author Topic: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates [SOLVED]  (Read 1705 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates [SOLVED]
« on: April 24, 2018, 02:54:32 am »
>:( Since today's update arrived around 11 am my time (Currently Pacific Time zone) My browsers spin endlessly under the Wifi network... but load instantly when the ethernet cord is plugged in so... with cord plugged in: here are the things you aksed for PCNetSpec. My only clue today was given when trying to use speedtest.net to see if we had an area wide problem... got an error about a firewall blocking it over wifi, but ran spiffily via ethernet

Spoiler (click here to view / hide)
spence@antec ~ $ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 006: ID 0bda:0811 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 003: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 005: ID 04d9:1702 Holtek Semiconductor, Inc. Keyboard LKS02
Bus 001 Device 002: ID 07cc:0501 Carry Computer Eng., Co., Ltd Mass Storage
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
spence@antec ~ $ sudo lshw -C network
[sudo] password for spence:
  *-network               
       description: Ethernet interface
       product: Ethernet Connection (2) I219-V
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 1f.6
       bus info: pci@0000:00:1f.6
       logical name: enp0s31f6
       version: 00
       serial: 70:85:c2:29:10:c2
       size: 1Gbit/s
       capacity: 1Gbit/s
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e1000e driverversion=3.2.6-k duplex=full firmware=0.2-4 ip=192.168.1.23 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=1Gbit/s
       resources: irq:135 memory:df100000-df11ffff
  *-network
       description: Wireless interface
       physical id: 1
       bus info: usb@1:6
       logical name: enp0s20f0u6
       serial: 16:88:11:c3:6d:b9
       capabilities: ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=rtl8812au ip=192.168.1.14 multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
spence@antec ~ $ iwconfig
enp0s20f0u6  IEEE 802.11bgn  ESSID:"remington"  Nickname:"<WIFI@REALTEK>"
          Mode:Managed  Frequency:2.452 GHz  Access Point: E4:F4:C6:05:7A:5A   
          Bit Rate:72.2 Mb/s   Sensitivity:0/0 
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=100/100  Signal level=100/100  Noise level=0/100
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.

enp0s31f6  no wireless extensions.

spence@antec ~ $ ifconfig
enp0s20f0u6 Link encap:Ethernet  HWaddr 16:88:11:c3:6d:b9 
          inet addr:192.168.1.14  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::5a1e:330d:4200:3364/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:85678 errors:0 dropped:636 overruns:0 frame:0
          TX packets:52105 errors:0 dropped:1 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:151134581 (151.1 MB)  TX bytes:18146851 (18.1 MB)

enp0s31f6 Link encap:Ethernet  HWaddr 70:85:c2:29:10:c2 
          inet addr:192.168.1.23  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::5b85:5727:f3bd:d719/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:870078 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:322013 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1219936471 (1.2 GB)  TX bytes:89812921 (89.8 MB)
          Interrupt:16 Memory:df100000-df120000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:9592 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:9592 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:856339 (856.3 KB)  TX bytes:856339 (856.3 KB)

spence@antec ~ $ sudo iwlist scan
enp0s20f0u6  Scan completed :
          Cell 01 - Address: E4:F4:C6:05:7A:5A
                    ESSID:"remington"
                    Protocol:IEEE 802.11bgn
                    Mode:Master
                    Frequency:2.452 GHz (Channel 9)
                    Encryption key:on
                    Bit Rates:144 Mb/s
                    Extra:rsn_ie=30140100000fac040100000fac040100000fac020c00
                    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                        Group Cipher : CCMP
                        Pairwise Ciphers (1) : CCMP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: DD7A0050F204104A0001101044000102103B00010310470010ACFE95CE51B004FBDC9CD8E4D83C8DA31021000D4E4554474541522C20496E632E1023000552373030301024000552373030301042000233321054000800060050F2040001101100055237303030100800022008103C0001031049000600372A000120
                    Quality=100/100  Signal level=100/100 

lo        Interface doesn't support scanning.

enp0s31f6  Interface doesn't support scanning.

spence@antec ~ $ rfkill list
[close]
« Last Edit: April 29, 2018, 03:21:49 pm by spence »
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline emegra

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1839
  • Karma: 402
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 64bit
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #1 on: April 24, 2018, 05:30:04 am »
I've had updates today and my wireless is fine.

This might be a long shot but have you tried rebooting your router ?




Graeme
If you can keep your head while all around are losing theirs then you're not quite grasping the situation

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 24484
  • Karma: 2698
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #2 on: April 24, 2018, 09:52:21 am »
At first glance spence your wireless **appears** to be working, try rebooting the router as Graeme suggests .. and rebooting the computer too.

If that still doesn't work, is your wireless network SSID "remington" ?

and do you know your roters IP address ? (possibly 192.168.1.1 ?)

If my guess was correct, what's the output from:
Code: [Select]
ping -c 3 192.168.1.1
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #3 on: April 24, 2018, 01:19:20 pm »
At first glance spence your wireless **appears** to be working, try rebooting the router as Graeme suggests .. and rebooting the computer too.

If that still doesn't work, is your wireless network SSID "remington" ?

and do you know your roters IP address ? (possibly 192.168.1.1 ?)

If my guess was correct, what's the output from:
Code: [Select]
ping -c 3 192.168.1.1

First thing we did, once we realized it wasn't a single web page under a DDOS attack [MeWe of course] was reboot our router Graeme. My computer has been rebooted several times since. There was a wider area issue that arrived to all devices connected to it. Since that reboot about 5 pm yesterday, my other half's two computers and both our phones are fine. We have wifi-calling enabled on our mobile devices due to our distance from AT&T cell towers.

Correct on both counts remington and 192.168.1.1. I am currently typing here under the very very slow pages the wifi is serving up, do thee usb wifi dongles fail? we've had a series of power blips lately,


Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.

Here's a repeat of the info you request in these cases, with ethernet cord diconnected:  :-\


Spoiler (click here to view / hide)
spence@antec ~ $ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 006: ID 0bda:0811 Realtek Semiconductor Corp.
Bus 001 Device 003: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 005: ID 04d9:1702 Holtek Semiconductor, Inc. Keyboard LKS02
Bus 001 Device 002: ID 07cc:0501 Carry Computer Eng., Co., Ltd Mass Storage
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
spence@antec ~ $ sudo lshw -C network
[sudo] password for spence:
  *-network               
       description: Ethernet interface
       product: Ethernet Connection (2) I219-V
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 1f.6
       bus info: pci@0000:00:1f.6
       logical name: enp0s31f6
       version: 00
       serial: 70:85:c2:29:10:c2
       capacity: 1Gbit/s
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi bus_master cap_list ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e1000e driverversion=3.2.6-k firmware=0.2-4 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
       resources: irq:135 memory:df100000-df11ffff
  *-network
       description: Wireless interface
       physical id: 1
       bus info: usb@1:6
       logical name: enp0s20f0u6
       serial: 16:88:11:c3:6d:b9
       capabilities: ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=rtl8812au ip=192.168.1.14 multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
spence@antec ~ $ iwconfig
enp0s20f0u6  IEEE 802.11bgn  ESSID:"remington"  Nickname:"<WIFI@REALTEK>"
          Mode:Managed  Frequency:2.452 GHz  Access Point: E4:F4:C6:05:7A:5A   
          Bit Rate:72.2 Mb/s   Sensitivity:0/0 
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=100/100  Signal level=100/100  Noise level=0/100
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.

enp0s31f6  no wireless extensions.

spence@antec ~ $ ifconfig
enp0s20f0u6 Link encap:Ethernet  HWaddr 16:88:11:c3:6d:b9 
          inet addr:192.168.1.14  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::5a1e:330d:4200:3364/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:3419 errors:0 dropped:650 overruns:0 frame:0
          TX packets:2311 errors:0 dropped:2 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:153891430 (153.8 MB)  TX bytes:18583614 (18.5 MB)

enp0s31f6 Link encap:Ethernet  HWaddr 70:85:c2:29:10:c2 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:872255 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:322901 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:1221533007 (1.2 GB)  TX bytes:89938998 (89.9 MB)
          Interrupt:16 Memory:df100000-df120000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:9819 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:9819 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:874874 (874.8 KB)  TX bytes:874874 (874.8 KB)

spence@antec ~ $ sudo iwlist scan
enp0s20f0u6  Scan completed :
          Cell 01 - Address: E4:F4:C6:05:7A:5A
                    ESSID:"remington"
                    Protocol:IEEE 802.11bgn
                    Mode:Master
                    Frequency:2.452 GHz (Channel 9)
                    Encryption key:on
                    Bit Rates:144 Mb/s
                    Extra:rsn_ie=30140100000fac040100000fac040100000fac020c00
                    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                        Group Cipher : CCMP
                        Pairwise Ciphers (1) : CCMP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: DD7A0050F204104A0001101044000102103B00010310470010ACFE95CE51B004FBDC9CD8E4D83C8DA31021000D4E4554474541522C20496E632E1023000552373030301024000552373030301042000233321054000800060050F2040001101100055237303030100800022008103C0001031049000600372A000120
                    Quality=100/100  Signal level=100/100 
          Cell 02 - Address: B8:3E:59:DC:21:2D
                    ESSID:""
                    Protocol:IEEE 802.11an
                    Mode:Master
                    Frequency:5.765 GHz
                    Encryption key:on
                    Bit Rates:144 Mb/s
                    Extra:rsn_ie=30140100000fac040100000fac040100000fac020800
                    IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
                        Group Cipher : CCMP
                        Pairwise Ciphers (1) : CCMP
                        Authentication Suites (1) : PSK
                    IE: Unknown: DD4B0050F204104A00011010440001021047001022210203040506070809B83E59DC212D1049000600372A0001201054000800060050F20400011011000F4449524543542D726F6B752D373631
                    Quality=0/100  Signal level=44/100 

lo        Interface doesn't support scanning.

enp0s31f6  Interface doesn't support scanning.

spence@antec ~ $ rfkill list
spence@antec ~ $
[close]

Additionally, every page move or request if followed by a connection error before the page is served, keeping fingers crossed this info sends. Other half is concerned to due the recent flood of Russians hacking USA's routers... but he sees nothing unusual in our incoming /outgoing traffic He and Putin do have dossiers on each other...   :-X

And here's an error code i receive for most websites I try to reach [/color]


Code: [Select]
This site canít be reached
The webpage at https://idm.east.cox.net/idm/coxnetlogin might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
ERR_NAME_RESOLUTION_FAILED




« Last Edit: April 29, 2018, 03:23:19 pm by spence »
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline emegra

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1839
  • Karma: 402
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 64bit
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #4 on: April 24, 2018, 01:57:18 pm »
I'm probably clutching at straws but have you tried clearing your browser cache ?

also I maybe misunderstanding something but I don't understand why you didn't get any output from rfkill list, was your wifi adaptor connected at the time ?



Graeme
If you can keep your head while all around are losing theirs then you're not quite grasping the situation

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 24484
  • Karma: 2698
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #5 on: April 24, 2018, 02:29:39 pm »
Was this:-
Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
all that was retuned ?

or was there more, like this:-
Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=1.93 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.600 ms

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 2 received, 33% packet loss, time 2021ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.600/1.267/1.934/0.667 ms
?
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #6 on: April 24, 2018, 02:32:26 pm »
I'm probably clutching at straws but have you tried clearing your browser cache ?

also I maybe misunderstanding something but I don't understand why you didn't get any output from rfkill list, was your wifi adaptor connected at the time ?
Graeme

Yes, it was connected at the time... I never get any returns from rfkill list...
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #7 on: April 24, 2018, 02:34:31 pm »
Was this:-
Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
all that was retuned ?

or was there more, like this:-
Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=1.93 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.600 ms

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 2 received, 33% packet loss, time 2021ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.600/1.267/1.934/0.667 ms
?

that's all that was returned over wifi only..., now with ethernet cord plugged in I get:


Code: [Select]
spence@antec ~ $ ping -c 3 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.243 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.223 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.268 ms

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2047ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.223/0.244/0.268/0.025 ms
spence@antec ~ $

So PCNetSpec, may we surmise this USB WiFi dongle is failing? Fried by frequent power pops?
« Last Edit: April 24, 2018, 02:41:10 pm by spence »
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #8 on: April 24, 2018, 02:37:22 pm »
No local area outages today like yesterday about update time...

http://www.speedtest.net/results?sh=4ca2cf84da8efa5b5ae754b58998957e
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #9 on: April 24, 2018, 03:24:38 pm »
I'm probably clutching at straws but have you tried clearing your browser cache ?
Graeme

Deleted both browser's cache @Graeme, doesn't change anything about how the desktop works when attempting to connect over WiFi... only noted, Mozilla's Seamonkey connected to NOTHING... but Chromium would still slowly connect to a few sites including the peppermint forums.


spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 24484
  • Karma: 2698
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #10 on: April 24, 2018, 03:36:19 pm »
So PCNetSpec, may we surmise this USB WiFi dongle is failing? Fried by frequent power pops?

Maybe, but not necessarily spence .. it does seem to be "seeing" the network, just not sure it's actually transmitting anything yet.

What's the output from:
Code: [Select]
iwconfig
?
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline emegra

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1839
  • Karma: 402
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 64bit
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #11 on: April 24, 2018, 03:37:37 pm »
Quote
So PCNetSpec, may we surmise this USB WiFi dongle is failing? Fried by frequent power pops?

Right now that would be my guess, I don't suppose you have another you can try ?

One last thing, this output
This site canít be reached
Quote
The webpage at https://idm.east.cox.net/idm/coxnetlogin might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
ERR_NAME_RESOLUTION_FAILED
suggests your DNS is not resolving hostnames, you could try changing your DNS settings in your network manager to Open DNS 208.67.222.222 & 208.67.220.220 as per the following screenshot although I'm not convinced it will make any difference but it can't do any harm to try

If you can keep your head while all around are losing theirs then you're not quite grasping the situation

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 24484
  • Karma: 2698
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 8R, 9, and 9R
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #12 on: April 24, 2018, 03:41:50 pm »
It's likely more than just DNS Graeme if he can't ping the router by IP address .. to me it (so far) looks like the wireless is receiving but maybe not transmitting.
(though theoretically it could still be software)
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #13 on: April 24, 2018, 04:01:33 pm »
So PCNetSpec, may we surmise this USB WiFi dongle is failing? Fried by frequent power pops?

Maybe, but not necessarily spence .. it does seem to be "seeing" the network, just not sure it's actually transmitting anything yet.

What's the output from:
Code: [Select]
iwconfig
?

Code: [Select]
spence@antec ~ $ iwconfig
enp0s20f0u6  IEEE 802.11bgn  ESSID:"remington"  Nickname:"<WIFI@REALTEK>"
          Mode:Managed  Frequency:2.452 GHz  Access Point: E4:F4:C6:05:7A:5A   
          Bit Rate:72.2 Mb/s   Sensitivity:0/0 
          Retry:off   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=98/100  Signal level=99/100  Noise level=0/100
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

lo        no wireless extensions.

enp0s31f6  no wireless extensions.
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.

Offline spence

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1816
  • Karma: 183
  • peppermint user since 2010
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 9 Respin
Re: Ethernet Works / Wifi doesn't since today's updates
« Reply #14 on: April 24, 2018, 04:04:23 pm »
Quote
So PCNetSpec, may we surmise this USB WiFi dongle is failing? Fried by frequent power pops?

Right now that would be my guess, I don't suppose you have another you can try ?

One last thing, this output
This site canít be reached
Quote
The webpage at https://idm.east.cox.net/idm/coxnetlogin might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
ERR_NAME_RESOLUTION_FAILED
suggests your DNS is not resolving hostnames, you could try changing your DNS settings in your network manager to Open DNS 208.67.222.222 & 208.67.220.220 as per the following screenshot although I'm not convinced it will make any difference but it can't do any harm to try


I'll negate that as the ethernet connection is resolving just fine... or does Wifi access any differently?
spence
PeppermintOS 10installed  on:
'16 Antec Aria rebuild
 '18 Asus VivoBook


Do not despair, grasshopper...
    with patience all will be revealed...
       Through pain, enlightenment will come.