Choose style:

Author Topic: Ati drivers not loaded in last kernels  (Read 337 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pbuydid

  • nOOb
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Ati drivers not loaded in last kernels
« on: November 07, 2018, 07:51:00 pm »
Hi everybody.
I've been using Peppermint 7 since it was launched and I feel so comfortable using it. Because I love Plasma, I early installed it using synaptic, the repos incluided in Peppermint. And it looks ok.
I use composite to give some effects to my desktops.
My hardware:
Sony Vaio Laptop
E2 Processor (Dual Core)
6 GB Ram
VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6320]
Running Peppermint 7 64 bits


From some time to now, I noticed the system goes slowly when effects run. It happend after some kernel updates. Then I tried to update to official AMD drivers and it was the worst I could do. FPS in my desktop falls down to 5 or 4 when composite starts. It happens when I load the following last installed kernels (via system update):
4.15.0-36
4.15.0-38
4.4.0-138


I kept some of my old kernels installed and when I loaded the old one, it works perfect!!!  That kernel is version 4.4.0-92

I did some investigation and found that are diferences in the modules loaded in the old kernel and the last ones. When I use GLXINFO to test my OpenGl parameters, I obtain the following....

In Kernel 4.4.0-92 (the one that runs perfect):
Quote
server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
OpenGL vendor string: X.Org
[...]
 Device: AMD PALM (DRM 2.43.0 / 4.4.0-92-generic, LLVM 6.0.0) (0x9806)

In updated kernels (graphics and performance working bad):
Quote
server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
OpenGL vendor string: VMware, Inc.

I think there is a problem, in the new kernels it loads VMware resources and no AMD.
But I don't know how to follow.... Is it possible to configure the updated kernels to load the ATI drivers correctly?
I hope to give the correct information.
Thanks in advance!!

Offline alynur

  • Trusted User
  • Member
  • *****
  • Posts: 887
  • Karma: 43
  • Habitual Forum Browser
    • View Profile
  • Peppermint version(s): P 9 (64bit), P 9 R
Re: Ati drivers not loaded in last kernels
« Reply #1 on: November 07, 2018, 09:28:18 pm »
Hi pbuydid, try installing kernel 4.18. People are repoting it runs great in P 7. Good luck.
What was I thinking?

Offline pbuydid

  • nOOb
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: Ati drivers not loaded in last kernels
« Reply #2 on: November 16, 2018, 01:16:23 pm »
Thank you.
Now I have other problem: While I'm trying to install the kernell you suggest to me, I get a new error:
Kmod is not configured yet  :(

I will keep on trying