Author Topic: no sound or video playback help  (Read 2926 times)

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
no sound or video playback help
« on: April 25, 2017, 10:38:38 pm »
Hi all,
I am new to this Peppermint Linux and also to this forum.  I have an older laptop that i recently purchased.  It had an extremely slow and bogged down windows 7 on it.  i took the entire hard drive out and as an experiment put in a small 64G SSD drive that i had from an earlier project.  I managed to install Peppermint linux and am liking the looks and functionality of it.  It starts incredibly fast.  I am having a problem thought that i can't seem to resolve myself.  My daughter launched Youtube one day and told me that the videos had no sound.  I looked at it and the video would begin to launch but without sound then lock-up.  I tried many other videos and they wouldn't launch at all.  I repeated this with other video sited with the same results.   Next i tried my Google play music but the tracks would neither load nor play.  I am completely at a loss as to what to do.  I tried to post this same question to "advanced topics" and after 4 days my question had not come up on the board; don't know what happened??
hope someone can help.  Here is some info on my computer, hope I'm posting this correctly.

Code: [Select]
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ inxi -Fz
System:    Host: abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC Kernel: 4.4.0-75-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: N/A Distro: Peppermint Seven
Machine:   System: Hewlett-Packard (portable) product: HP Pavilion dv7 Notebook PC v: 0588120002242B10000020100
           Mobo: Hewlett-Packard model: 163D v: 65.38
           Bios: Hewlett-Packard v: F.29 date: 11/07/2011
CPU:       Dual core Intel Core i5 M 460 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           clock speeds: max: 2534 MHz 1: 2534 MHz 2: 2534 MHz 3: 2399 MHz
           4: 2534 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Robson CE [Radeon HD 6370M/7370M]
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon,intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1600x900@60.12hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile
           GLX Version: 2.1 Mesa 12.0.6
Audio:     Card-1 Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-75-generic
Network:   Card-1: Intel Centrino Advanced-N + WiMAX 6250 [Kilmer Peak]
           driver: iwlwifi
           IF: wlo1 state: down mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 64.0GB (22.0% used)
           ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_SSD_PM81 size: 64.0GB
Partition: ID-1: / size: 51G used: 5.7G (12%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 8.38GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 87.0C mobo: N/A gpu: 61.5
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 178 Uptime: 26 min Memory: 1450.5/7781.2MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $

Thanks, any help is much appreciated
Sean R

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #1 on: April 25, 2017, 11:04:56 pm »
i must have messed something up when trying to post before

Offline AndyInMokum

  • Global Moderator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 4889
  • Karma: 1058
  • "Keep on Rockin' in the Free World"
    • View Profile
  • Peppermint version(s): PM 9 & PM 10 (64-bit)
Re: no sound or video playback help
« Reply #2 on: April 25, 2017, 11:24:10 pm »
Hi seanruss, welcome to the Peppermint Forum.  It's very nice to meet you  ;).  You say this is a new installation.   Have you run a post-installation update and upgrade?  If you haven't done this, we highly recommend you do so.  This often resolves issues without the need for further intervention.

Since the time when your installation ISO was originally created, the kernel and the installed software packages will have gone through several upgrades.  Peppermint, like other Linux distributions is a very dynamic and rapidly evolving operating system.  Consequently, it needs to be kept as current as possible for optimal performance.  Please open a terminal window with the following keystrokes: Ctrl+Alt+t.  Enter the following commands into the terminal window.

TipLinux is case sensitive.  To reduce the possibility of typographical errors, please left click the Code: [Select] function to highlight the line of code.  This is located above the command on the far left side.  Use the right mouse button and select: Copy from the menu.  With your mouse cursor inside the active terminal window.  Paste the contents by clicking the right mouse button and selecting: Paste from the menu.  For Chromium Browser and Google Chrome users.  There is no need to copy, just highlight.  With your mouse cursor inside the active terminal window, simply click on the centre mouse button/wheel  to paste the contents ;).

Note: For enhanced security, passwords are entered invisibly.   There’s NO indication of any user input.  By default "sudo" doesn't echo ANYTHING to screen (not even ******).  This way, anyone looking over your shoulder doesn't even get to see the length of your password.  You may enter an incorrect password 3 times before you have to repeat the command you’re trying to execute.

Code: [Select]
sudo apt update && sudo apt upgradeHit Enter/Return and enter your user password when asked.  Follow the on screen instructions.  After that has completed, continue with:
Code: [Select]
sudo apt dist-upgradeHit Enter/Return and enter your user password if asked.  Follow the on screen instructions.

After the upgrade has completed, it’s very important to reboot your machine.  It’s highly likely that there’ll be a kernel upgrade  ;).
Backup! Backup! Backup! If you're missing any of these -  you ain't Backed Up!
For my system info please L/click HERE.

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #3 on: April 26, 2017, 06:08:38 am »
hi, yes i had updated, however, i used the upgrade symbol on thebottom-right portion of the screen.  i entered the first command and it did update something.  it appeared to be mainly the Chromium browser.  The second command it would not let me do.
Code: [Select]
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ apt dist-upgrade
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $




Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2355
  • Karma: 618
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: no sound or video playback help
« Reply #4 on: April 26, 2017, 06:48:06 am »
Hi seanruss,

You need to preface the command with sudo;)

Code: [Select]
sudo apt-get dist-upgrade
and then enter your password when requested.

Regards,

-- Slim
« Last Edit: April 26, 2017, 06:52:49 am by Slim.Fatz »
Respect science, respect nature, respect each other.

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #5 on: April 26, 2017, 08:48:14 am »
ok, those are done.  Still no change

Code: [Select]
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ sudo apt dist-upgrade
[sudo] password for abqpenmaster:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  gstreamer1.0-libav libavcodec-extra linux-headers-4.4.0-66
  linux-headers-4.4.0-66-generic linux-image-4.4.0-66-generic
  linux-image-extra-4.4.0-66-generic oxideqt-codecs-extra
  ubuntu-restricted-addons
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $

Offline emegra

  • Administrator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 1946
  • Karma: 450
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 10 64bit
Re: no sound or video playback help
« Reply #6 on: April 26, 2017, 09:21:06 am »
Hi seanruss

welcome aboard the good ship peppermint

This may or may not work you can try installing ubuntu & lubuntu restricted extras it wont do any harm to try it

Code: [Select]
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
then

Code: [Select]
sudo apt-get install lubuntu-restricted-extras

Good luck



Graeme
If you can keep your head while all around are losing theirs then you're not quite grasping the situation

Offline murraymint

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2179
  • Karma: 456
  • soft boiled with a yolk of gold
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7, 8, 9
Re: no sound or video playback help
« Reply #7 on: April 26, 2017, 09:29:45 am »
I just noticed that's a very similar laptop to mine, which is also a dv7 :)

Are you trying to get sound over HDMI, the internal speakers or what?

Press Ctrl+Alt+T to open a terminal, and run this command (Ctrl+Shift+V to paste into the terminal):

Code: [Select]
aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Do you hear a voice saying "front center"? If not, post any error message that appears.


Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #8 on: April 26, 2017, 09:42:05 am »
ok, tried the extras and no change.  also, to murraymint i don't have any external monitor or speakers attatched just the stock laptop.  The speakers did work when Windows was installed so i know they do work.  and there were no error codes, but it didn't make any sound.
~Sean

Code: [Select]
lubuntu-restricted-addons
The following NEW packages will be installed:
  lubuntu-restricted-addons lubuntu-restricted-extras
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 5,902 B of archives.
After this operation, 25.6 kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] y
Get:1 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/multiverse amd64 lubuntu-restricted-addons amd64 23 [2,814 B]
Get:2 http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu xenial/multiverse amd64 lubuntu-restricted-extras amd64 65 [3,088 B]
Fetched 5,902 B in 0s (20.2 kB/s)                   
Selecting previously unselected package lubuntu-restricted-addons.
(Reading database ... 260573 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../lubuntu-restricted-addons_23_amd64.deb ...
Unpacking lubuntu-restricted-addons (23) ...
Selecting previously unselected package lubuntu-restricted-extras.
Preparing to unpack .../lubuntu-restricted-extras_65_amd64.deb ...
Unpacking lubuntu-restricted-extras (65) ...
Setting up lubuntu-restricted-addons (23) ...
Setting up lubuntu-restricted-extras (65) ...
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav


Offline murraymint

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2179
  • Karma: 456
  • soft boiled with a yolk of gold
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7, 8, 9
Re: no sound or video playback help
« Reply #9 on: April 26, 2017, 09:55:16 am »
OK, type this into the terminal:

Code: [Select]
alsamixer
Press F6 and select HDA Intel... using the arrow keys and Enter.

Make sure there are no levels muted (MM at the bottom) or turned right down (no coloured bar, just empty blackness). Use the left and right arrow keys to highlight individual levels. If one is turned right down, use the up arrow to turn it up full. If one is muted, press M to unmute, then make sure the volume is turned up. Let us know how you get on :)

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 26452
  • Karma: 65531
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 10
Re: no sound or video playback help
« Reply #10 on: April 26, 2017, 09:57:04 am »
So sound used to work in Peppermint 7 on this machine but it's stopped working for some reason ?

Or has sound never worked on this machine under Peppermint 7 ?

Is it just youtube videos that have no sound, or everything ? .. eg. you still get no sound when you try to play a local mp3 with VLC ?
« Last Edit: April 26, 2017, 09:58:39 am by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #11 on: April 26, 2017, 11:25:42 am »
to Murraymint

Code: [Select]
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ alsamixer
ALSA lib pulse.c:243:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Timeout

cannot open mixer: Connection refused
abqpenmaster@abqpenmaster-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $


and to PCNetSpec,
   when i first installed this Peppermint, i launched my favorite web based game and i did have sound there.  But since then, none at all. and video do not load or play either.

Thanks,

Sean

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #12 on: April 26, 2017, 11:35:21 am »
p.s. i put an audio cd inthe drive and couldn't play it.  The VLC wont launch.  strange? 

Offline seanruss

  • Newly Subscribed
  • *
  • Posts: 24
  • Karma: 0
  • New Forum User
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7
Re: no sound or video playback help
« Reply #13 on: April 26, 2017, 12:02:36 pm »
pps, don't know if it matters, but i tried a live DVD for Linux Mint 18 and the sound and video worked fine.  couldn't get the Flash to run onthe browser so didn't install it.

Offline murraymint

  • Trusted User
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2179
  • Karma: 456
  • soft boiled with a yolk of gold
    • View Profile
  • Peppermint version(s): 7, 8, 9
Re: no sound or video playback help
« Reply #14 on: April 26, 2017, 12:15:53 pm »
OK, try this:

Code: [Select]
sudo apt-get install --reinstall pulseaudio pavucontrol pulseaudio-equalizer
It might be a good idea to reboot then and check if you have sound, or try some of the previous steps again.