Author Topic: Suspend-Mode and Terminal-Size  (Read 1528 times)

Offline coyote

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 28
  • Karma: 10
  • Peppermint Lover
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 10 Respin (64bit)
Suspend-Mode and Terminal-Size
« on: December 26, 2016, 02:40:31 am »
hi peppermintinos and greetings from germany  ;),

i'm new to linux, try and use some distros since february 2016 and i really like it...
so i look at distrowatch and watch some youtube-videos and try peppermint 7 respin cause it looks very interesting to me...
decide to make a install and here i am...  8)

it is awesome. i really enjoy to use it...

but i also have two problems/issues/things which don't work the way as i would like to have...

1. suspend-mode..
if i go to logout and click suspend it works, so i hit on my keyboard and it wakes up...
then it comes to that point where i have to type my password...
for some times it works, sometimes not...
it decode and ends up with that my password ist incorrenct...
next time (after a restart/reboot) it works fine...
the next is , the wifi-connection ist lost/broken...
i heard this is a ubuntu-bug. is there a chance to fix it?

i do a install a time ago on my laptop...
than i put the harddrive to an other pc and now to my main-pc...
this works!!!
no problems here/there...
the suspend-mode works great...
even the wifi-icon works great...

this problem ist now on a newer fresh install...
so maybe there is something that must be changed to get it work?


2.terminal-size
how can i config it?
if i want it to start it in (for example) 100*40 what and where i have to change it?


it would be great to hear some suggestions from you to make my peppermint perfect...  :)


Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2377
  • Karma: 624
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #1 on: December 26, 2016, 09:05:11 am »
Hallo coyote,

ich habe leider Deinen ersten Punkt nicht ganz verstanden (aber ich persönlich benütze Suspend nie ...). Aber für Punkt 2 (Größe des Terminals) kannst Du folgendes machen:

Den Peppermint Control Center öffnen (Menu -> Preferences -> Peppermint Control Center). In dem geöffneten Fenster den Reiter Keyboard Shortcuts anklicken. Bei den Eintrag für die Shortcut-keys Control+Alt+t änderst Du den Befehl zu:

Code: [Select]
sakura -d /home/Dein-Benützername -c 100 -r 40wo Dein-Benützer-Name muß natürlich angepasst werden, -c ist für die gewünschte Anzahl der Columns (Spalten) und -r ist für die gewünschte Anzahl der Rows (Zeilen).  8)

Falls Du Probleme mit dieser Antwort hast, melde Dich hier wieder.

Vielleicht bekommst Du eine Antwort auf die erste Frage von einem anderen Forum-Mitglied.

Übrigens: Du bist herzlichst Wilkommen hier im Forum!!  :)

Ade,

-- Slim
« Last Edit: December 26, 2016, 09:14:03 am by Slim.Fatz »
Respect science, respect nature, respect each other.

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome

Offline PCNetSpec

  • Administrator
  • Hero
  • *****
  • Posts: 26452
  • Karma: 65531
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • PCNetSpec
  • Peppermint version(s): Peppermint 10
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #2 on: December 26, 2016, 09:26:58 am »
Hi coyote, and welcome to the forum :)

Maybe you could try "hibernate" instead of suspend and see if that works ?

See here to enable hibernation:
https://forum.peppermintos.com/index.php/topic,4843.msg48313.html#msg48313
« Last Edit: December 26, 2016, 09:28:35 am by PCNetSpec »
WARNING: You are logged into reality as 'root' .. logging in as 'insane' is the only safe option.

Team Peppermint
PCNetSpec

Offline coyote

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 28
  • Karma: 10
  • Peppermint Lover
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 10 Respin (64bit)
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #3 on: December 27, 2016, 07:43:03 am »
@Slim.Fatz:

hallo,

das funktioniert. jedoch nicht so wie ich es gern hätte...
mit deinen tipp kann man nun das terminal nur per shortcut in der gewünschten grösse öffnen...  8)
ich möchte jedoch, das es immer in dieser grösse öffnet (z.b. per klick aufn icon aus dem menü, oder leiste)...
hast Du dafür vielleicht auch 'ne lösung?





_______________________________________________________________________________________________________


@PCNetSpec:

hi,

i tried it...
but it ends up with the same problem again...
it doesn't work...  :'(



Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2377
  • Karma: 624
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #4 on: December 27, 2016, 08:35:07 am »
Hi coyote,

Es geht aber doch! Du mußt nur bei allen Einträgen (im Menu, im Shortcut der Leiste, usw.) das gleiche Kommando benützen:

Code: [Select]
sakura -d /home/Dein-Benützername -c xx -r yy
und Du kannst, z.B., eine andere Größe für die Leiste oder das Menü haben, wenn Du willst.  ;)


Für das Menü: kopiere die Datei sakura.desktop von

Code: [Select]
/usr/share/applications
nach

Code: [Select]
~/.local/share/applications
und öffne die kopierte Datei mit dem Text-Editor Pluma. Ändere das Kommando in der Zeile:

Code: [Select]
Exec=sakurasodass das gewünschte Kommando dort steht. Speichern und ausprobieren.  8)

Ade,

-- Slim

Respect science, respect nature, respect each other.

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome

Offline coyote

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 28
  • Karma: 10
  • Peppermint Lover
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 10 Respin (64bit)
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #5 on: December 28, 2016, 08:18:01 am »
@ Slim.Fatz :

prima, nun klappt es wie gewünscht...  8)
vielen dank...
den befehl hab ich nur etwas verkürzt:

Code: [Select]
Exec=sakura -c XXX -r YYYreicht aus, um das gewünschte zu erhalten...


bleibt nur noch das problem mit dem suspend-/bereitschafts-modus...
« Last Edit: December 28, 2016, 08:24:21 am by coyote »

Offline Slim.Fatz

  • Global Moderator
  • Veteran
  • *****
  • Posts: 2377
  • Karma: 624
  • Where's the mouse?
    • View Profile
  • Peppermint version(s): Peppermint 7, 8.5 & 10 - 64bit
Re: Suspend-Mode and Terminal-Size
« Reply #6 on: December 28, 2016, 09:07:41 am »
Hi coyote,

bitte schön!  8)

Es tut mir wirklich leid, daß ich für das suspend-Problem keine mögliche Lösung anbieten kann -- aber stell die Frage noch mals (auf Englisch). Die anderen hier können vielleicht eine Lösung vorschlagen.  ;) Falls es tatsächlich eine Ubuntu-Bug sei, dann ist das nicht gerade etwas für die Peppermint-Team zu lösen.  :-[

Macht's gut

-- Slim
Respect science, respect nature, respect each other.

Tread lightly: Fluxbox, JWM, i3, Openbox, awesome